Китове в Черно Море

Според научни изследвания е наблюдавано, че някои видове китове обитаващи нашето Черноморие са запазили вида си, а за други можем да узнаем само от свидетелстващите данни и факти.

В края на 1880 г. Ивически кит е обитавал древния пристан. Местността се е наричала още Кабулети и се е намирала около Батуми, Грузия на 25 км пътнешком на север. За местните жители туловището на морското животно, не говорело нищо, освен огромните му размери. Много от тях били стресирани до такава степен, че се наложило да напуснат обитаваните земи и да избягат далеч от бреговата ивица. Тогава владетелят по тези земи изпратил войската си, която го унищожила, защото било смятано за голяма опасност.

Години след това от могъщата Русия били пратени учени на мястото, които изследвали скелета на исполина. Установено било, че е вид кит, а повече информация получили от написаното от учени във Великобритания и Франция. В наши дни за този вид кит свидетелства само съхранения в природо-научния музей в Тбилиси скелет.

Към 1926 година постъпват сведения и от български свидетели, че чудовищно голямото същество е забелязано във водите на Черно море. Изследвания карат да смятаме днес, че Ивически кит се е придвижил от водите на Средиземно море и Атлантически океан, от там през Гибралтар, изминавайки дългия път до Босфора и навлизайки в територията на Черно море. Вземайки под внимание и факта, че в онези години пътуванията по море и океан, не са били така редовни и постоянни, а това, че няма притеснение от различни фактори, кита свободно можел да се придвижва. Плавателните съдове обикалящи Азия и Европа не само били малко, но и трафика по-рядък.

Към днешна дата има много запознати – учени, рибари, дружества и организации, които се занимават с въпроси около обитаванията на Черно море от китове. Според някои дори се твърди, че има голяма вероятност морският гигант да се крие някъде по дълбините на морето и само да чака своето поле за изява.

Не са за пренебрегване и предположенията на скептиците, които осланяйки се на информация, че средната продължителност на живот на кита е между 30 и 50 години, то днес едва ли могат да се зърнат този вид обитатели по нашите черноморски води. Дори предположенията да се окажат верни и през Босфора, когато трафика от плавателни съдове не е бил така наситен, да са преминали големите бозайници, то със сигурност те са умрели до наши дни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *